Jos sitä oltaisiin imetysaiheessa vielä tänäänkin :)

Äitini kanssa olemme jutelleen aika paljonkin imetyksestä ja sen onnistumisesta. Äidiltäni olen saanut myös paljon kannustusta tässä imetystaipaleeni aikana. Tottakai mukaan mahtuu myös muutama ei niin kannustava kommentti ja ehdotus, mutta onneksi se olen minä, joka näistä asioista päättää..

Vuonna 1978 äiti imetti siskoani vain pari kuukautta, kunnes maito loppui. Tähän äiti sanoi syyksi tuon neuvolasta ohjeistetun 4 tunnin syöttövälit, sisko huusi nälkäänsä, mutta maitoa ei saanut antaa kuin 4 tunnin välein. Maito väheni vähenemisestään ja lopulta loppui. Äiti sanoikin, että jos silloin olisi ollut joku joka olisi tukenut ja neuvonut imettämisessä, olisi imetys jatkunut paljon pidempään. Vuonna 1982 synnyin minä ja ensimmäisestä imetyskerrasta viisastuneena ja neuvolan toiminnankin jo hieman muuttuneena äiti imetti minua 8kk ikäiseksi, sitten loppui maidon tulo. Pikkuveljeni syntyi 1984 ja häntä äiti imetti 2-vuotiaaksi, johtuen tottakai siitä, että imetys toimi ja oli helppoa, ja myös siksi, että tiesi veljeni olevan viimeinen lapsi, hän siis halusi ottaa kaiken irti viimeisestä imetystaipaleestaan..

Onneksi neuvoloiden ja sairaaloiden toiminta on jo järkevöitynyt noista ajoista, mutta parannettavaa olisi vielä vaikka kuinka. Onneksi kukaan ammattilainen ei taida enää ohjeistaa tuohon 4 tunnin syöttöväliin. Jokaisen lapsen maidontarve kun on erilainen, helppoa siis antaa ohjeistus tuoreille vanhemmille, antakaa lapselle maitoa kun tuo sitä haluaa, kellosta piittaamatta.

Äiti-kavereitteni kanssa olemme jutelleet paljon imetyksestä sekä neuvoloiden ja sairaaloiden suhtautumisesta ja kannustavuudesta siihen. Lopputuloksena  on se, että suurimmalle osalle esikoislapsista on annettu sairaalassa lisämaitoa kysymättä äidiltä. Sairaalasta ei ole saanut minkäänlaista ohjeistusta imetykseen, sairaalasta ollaan käsketty antaa lisämaitoa kotona, vaikke tarvetta äidin mielestä sille ollut. Neuvolassa aletaan tuputtaa kiinteiden alotusta liian aikaisin, jo 3kk ikäisille, neuvolassa ollaan käsketty antaa korviketta pullosta, vaikkei tarvetta sille ole. Ollaan sanottu, ettei 6kk jälkeen äidinmaidolla ole enää ravinnollista merkitystä,  neuvolassa ollaan sanottu, ettei raskaana ollessa saa imettää, yli 1-vuotiaan lapsen imettäminen aiheuttaa vahinkoa lapselle ja on sairasta..

Lista on loputon. Ei siis kai ihme, ettei imetys meinaa onnistua. Toivottavasti kehitys olisi parempaan suuntaan..